- Algemeen Dagblad 13-02-2018-
Het knetterde lekker tijdens het Leefbaar-debat ‘Weg met ons’, gisteravond in het Wereldmuseum.
Elk debat knapt op van wat theater, dat weet Telegraaf-journalist Wierd Duk ook. Hij was gisteravond lid van het discussiepanel tijdens het Leefbaar Rotterdam-debat ‘Weg met ons’. ,,Ik eis excuus!”, riep hij. Trok zijn jasje aan en maakte aanstalten om het podium te verlaten. ,,Dit is volstrekt onacceptabel.” De 150 aanwezigen zaten weer even strak op hun stoel.
Leefbaar Rotterdam heeft ‘haar buik vol van de afkeer van de Nederlandse cultuur, historie en tradities’, stond in de aankondiging van het debat. ,,Het is tijd om een tegengeluid te geven en de confrontatie op te zoeken”, aldus de initiatiefneemster binnen Leefbaar Tanya Hoogwerf. En confrontatie krijg je natuurlijk, als je dan ook het welbespraakte Denk-Tweede-Kamerlid Farid Azarkan uitnodigt, samen met twee historici – Thomas von der Dunk en Geerten Waling – en publiciste Yesim Candan.
Die excuses, die eiste Duk van Azarkan voor deze woorden: ,,Wat Wierd Duk eigenlijk zegt is: het gevaar, dat zijn moslims. Dat is zijn obsessie. Terwijl hij werkt voor een krant die in de oorlog heulde met de vijand.”
Nee, de mea culpa kwam niet, wel een goede vraag uit het publiek. Of de zaken eens omgedraaid konden worden. Kon Azarkan een gevaar van migratie noemen en kon Duk iets positiefs zeggen over de komst van nieuwe Nederlanders. ,,We ontkomen er niet aan onze verantwoordelijkheid te nemen en vluchtelingen op te nemen”, begon Azarkan. ,,Maar ik zit ook niet te wachten op problemen. Vanaf de eerste dag moeten ze meedoen. De taal leren en als je je niet nuttig maakt, krijg je geen uitkering. Dat doen veel mensen nu al, maar er is een groep die achterblijft.”
Succesverhalen
Jij vertegenwoordigt die mannen. Zeg het, vrouwen hebben gelijke rechten!
Toen was het Duks beurt, die ook zonder excuses toch maar was blijven zitten. Hij noemde de ‘vele succesverhalen’ van bijvoorbeeld zijn debat-collega Yesim Candan als positief punt. ,,Maar ik zie toch ook dat sommige groepen het belang van Nederland niet voor ogen hebben.”
Het andere debat-hoogtepuntje kwam van Tanya Hoogwerf zelf, terwijl ze de stelling ‘als standbeelden van zeehelden een disclaimer moeten krijgen, dan ook de voordeur van elke moskee’ introduceerde. Van de profeet Mohammed sprong ze naar moslimvrouwen die verkracht werden door hun man, en wat Azarkan daar dan van vond. ,,Doe aangifte, dan kan de politie dit heel snel aanpakken”, antwoordde hij. Maar dat was niet voldoende voor de ijzeren dame van Leefbaar.
,,Zo makkelijk kom je er niet mee weg. Jij vertegenwoordigt die mannen. Zeg het, vrouwen hebben gelijke rechten!”
,,Houd op met demoniseren,” riep Azarkan . ,,Ik zeg toch, keihard aanpakken.”
En toen was de vraag wat die Nederlandse identiteit nou eigenlijk inhoudt nog niet eens beantwoord.
Door: Monica Beek