turks-nederlandse-rolmodellen

In de media gaat de aandacht vooral uit naar allochtonen die moeizaam integreren. Stichting De Nieuwe Generatie laat daarom in haar boek ‘Turkse afkomst, Nederlandse toekomst’ 47 succesvolle Turken aan het woord die iedereen, autochtoon of allochtoon, tot voorbeeld kunnen strekken. 

Het boek wordt op 27 mei 2010 om 18.30 uur gepresenteerd op de Universiteit Utrecht en overhandigd aan bestuursvoorzitter Yvonne van Rooy. De Turkse ambassadeur in Nederland, Ugur Dogan, zal de openingsspeech verzorgen. En Atilla Aytekin, directeur van Triodor Software, zal een reactie geven op het boek. Zijn softwarebedrijf vertegenwoordigde op 26 april het Nederlandse bedrijfsleven op een ondernemerscongres van de Amerikaanse president Barack Obama. 

Journalisten en andere belangstellenden worden uitgenodigd om op 27 mei met de geïnterviewden te spreken. “Ze zijn nog lang niet uitgepraat”, zegt eindredacteur Steven de Jong. “Vraag ze dus gerust het hemd van het lijf.” Het boek gaat over maatschappelijke rolmodellen, maar daar ontbrak het doorgaans aan bij de geïnterviewden. “Zelf had ik er geen een”, zegt beleidsmedewerkster Gülhan Akdemir (1983) in het boek. “En daarom deed ik extra mijn best.” 

Ondernemers, wetenschappers en topambtenaren

Gemakkelijk was hun loopbaan niet, zo blijkt uit de interviews. En daarom willen ze allochtonen die wat meer moeite hebben met het veroveren van een plaats in de samenleving inspireren. Niet door te betuttelen, maar door hun eigen levensverhaal met hen te delen. In het boek komen 47 carrières aan bod, waaronder die van professor Mehmet Aksit, marechaussee Mustafa Bal, kandidaat-Kamerlid Yesim Candan, muzikante Karsu Dönmez, officier van justitie Ayla Ekiz, miss Nederland Deniz Akkoyun, studentvoorzitter Halil Karaaslan, bankdirecteur Ugur Pekdemir, topondernemer Atilay Uslu en financieel analist Mustafa Soykan die als student een beurs van twee ton weigerde omdat hij wars is van positieve discriminatie. 

Ga uit van je talent

Stuk voor stuk mensen die belangrijke posities innemen in de Nederlandse samenleving, maar ook gezichtsbepalend willen zijn voor de Turkse gemeenschap. “Het hebben van een dubbele achtergrond creëert extra mogelijkheden”, zegt Abdullah Çakir (1983). Maar de projectmanager bij Boer & Croon benadrukt wel dat je uit moet gaan van je eigen talenten. “Wéés gewoon wie je wilt zijn.” 

Kijk naar onze toekomst

Deze portrettengalerij schetst een fascinerend en authentiek beeld van de ambities, talenten en passies van Turkse Nederlanders als rolmodellen, schrijft professor Guus Extra in het voorwoord. Volgens de hoogleraar Multiculturele Samenleving aan de Universiteit van Tilburg effenen de geïnterviewden het pad voor Turkse jongeren die aan het begin staan van hun loopbaan. “De publicatie biedt daarmee ook een tegenwicht aan het eenzijdige beeld over nieuwkomers in Nederland, waarbij problemen en achterstanden voorop staan en benutte kansen en succesvolle loopbanen onderbelicht blijven.” 

Voorzitter Erdinç Saçan van Stichting de Nieuwe Generatie noemt de geïnterviewden rolmodellen, die stuk voor stuk in zichzelf geloven. “En dat ook van de samenleving vragen: kijk niet naar onze afkomst, maar naar onze toekomst.”  

Meer informatie: http://www.turkseafkomstnederlandsetoekomst.nl
Bron: http://www.nieuwegeneratie.net/nieuwsmeer_14_nieuw-boek-presenteert-47-turks-nederlandse-rolmodellen.html
Share Button