Als je homo bent, ga ik je stenigen

Yesim Candan RTL Nieuws

Heb je seks met iemand van hetzelfde geslacht? Dan word je gestenigd in Brunei, waar de sharia geldt, de strenge islamitische wetgeving. Deze middeleeuwse straf werd woensdag ingevoerd en in Brunei is homoseksualiteit nu officieel verboden. Met het invoeren van steniging wil sultan Hassanal Bolkiah homoseksualiteit ‘uitschakelen’. Ik ben benieuwd of hij mans genoeg is om te zeggen dat homo’s niet welkom zijn in de chique hotels die hij op verschillende plekken in de wereld heeft.

In bijna de helft van alle landen is homoseksualiteit strafbaar. Er zijnzeventig landen waar homoseksualiteit ernstige gevolgen heeft – ook in Iran krijg je de doodstraf.

“Ik vertelde over een bevriend homostel met kinderen. Mijn oom keek weg omdat hij homoseksualiteit een ziekte vindt.”

Kun je er als moslim voor uitkomen dat je homo bent? Of krijg je dan te maken met verstoting of afkeuring? Voor veel homoseksuele moslims is het een groot dilemma. De Franse imam Zahed richtte in Parijs de eerste homovriendelijke moskee op. In de islam hoor je verschillende geluiden over homoseksualiteit. De meningen verschillen van ‘het is een ziekte’  tot ‘het is een verboden zaak. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat nergens in de Koran homoseksualiteit of transseksualiteit wordt veroordeeld.

Zo kreeg ik een gesprek met mijn oom in Turkije. Ik vertelde over een bevriend homostel met kinderen. Mijn oom keek weg omdat hij homoseksualiteit een ziekte vindt. Ik ging verder en ik zei dat ik mijn eigen kinderen, als ze homoseksueel zouden zijn, nooit zou verstoten. Die liefde is toch onvoorwaardelijk? Je kunt toch niet je eigen vlees en bloed verstoten?

“We kunnen homohaat in Brunei mensonterend vinden, maar laten we ook eens hier in Nederland kijken, waar het aan de orde van de dag is.”

Maar er zijn ouders die het contact met hun kind hierdoor verbreken. In Turkije zijn bekende homo’s en transgenders doorgebroken als icoon, zoals Bülent Ersoy en Zeki Müren. Turkije was een van de eerste landen die homoseksualiteit legaliseerden, in 1858. Turkse tv-presentatoren, modeontwerpers, muzikanten en schrijvers zijn openlijk homo. In het dagelijks leven is de acceptatie wat lastiger, er wordt wegkijkpolitiek toegepast.

We kunnen homohaat in Brunei mensonterend vinden, maar laten we ook eens hier in Nederland kijken, waar het aan de orde van de dag is. Volgens Centraal Meldpunt Nederland neemt agressie tegen homo’s in Nederland toe. Daarnaast kon een aantal steden (Amsterdam, Haarlem, Rotterdam) de bekende ‘zoenposters’ van stichting Femmes for Freedom niet aan. In Nederland kies je je partner zelf, was de naam van de campagne.

Liefde moet gevierd, in alle vormen. Homoseksualiteit is geen ziekte en ook geen handicap. Zou de sultan zijn eigen kind ook stenigen als het homoseksueel zou zijn? Sultan Hassanal Bolkiah heeft de liefde verbannen uit zijn land.

Share Button