Een trio met Thierry en Geert

Yesim Candan RTL Nieuws

Make the Netherlands great again! Forum voor Democratie heeft uit het niets dertien zetels gehaald. Het geluid van FvD en PVV hoor je in Europa steeds vaker. Wat staat Nederland te wachten de komende tijd?

Baudet is een succesmodel. Een deel van het volk wil een revolutie in de politiek, omdat het de bestaande partijen met hun mooie woorden en beloftes zat is. FvD en PVV getuigen beide van rebelsheid: de mannen uit het Wilde Westen in de Tweede Kamer.

De manier waarop Wilders debatteert, spreekt mij enorm aan. Hij noemt alles bij naam en windt er geen doekjes om. Baudet verrast politiek Nederland met speeches die bijna niemand snapt. Veel mensen hebben een mening over hem, en intussen stemt al één op de zeven kiezers op zijn partij. Volgens de peilingen van Maurice de Hond zou FvD de grootste partij worden als nu Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden.

“Ik geloof in een diverse samenleving, niet in een homogeen volk. Maar natuurlijk maak ook ik mij zorgen over wie we hier binnenlaten.”

Het is dus een trend in Europa: sterke leiders die tegen ‘de elite’ opereren, die tegen immigratie zijn en zeggen het volk te vertegenwoordigen. Tal van terreuraanslagen hebben onder Europeanen een afkeer van de islam veroorzaakt. Resultaat: rechtse populisten hebben vaste voet aan de grond gekregen in Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Slowakije, Polen, Duitsland, Denemarken en Zweden. Ze presenteren een ideaalbeeld van hun waarheid: de fictie van een ‘homogeen volk’.

Ik geloof daar niet zo in. Ik geloof in een diverse samenleving, niet in een homogeen volk. Maar natuurlijk maak ook ik mij zorgen over wie we hier binnenlaten: komen potentiële terroristen ons land in? Tegelijk moeten we gevluchte kinderen helpen hier een bestaan op te bouwen. Zo laat programmamaker Sinan Can in zijn tv-documentaire ‘De klas van Elias’ indringend de emotie achter het kind zien.

Elias was tien jaar oud toen hij vanuit zijn geboortestad Aleppo naar Nederland vluchtte. Hij heeft een klassenfoto van vroeger en Sinan Can vraagt zich af hoe het met de oude klasgenootjes is. De zoektocht van Sinan met de klassenfoto van Elias brengt hem naar Syrië, Libanon en Australië. Als ik kijk naar Elias, voel ik alleen maar liefde – en ik weet zeker dat Thierry en Geert dit ook zouden voelen.

“In essentie lijken Turken op Volendammers. Zo zijn we allebei schoonmaakfreaks én gemeenschapsmensen. Dol op muziek en zingen.”

De overeenkomsten tussen ons allemaal zijn groter dan de verschillen. Ik zou Thierry en Geert willen uitnodigen voor een driegesprek over immigratie. Mijn familiefoto hangt nu in de Kunsthal in Rotterdam. De hele familie draagt Volendamse klederdracht en ik zit bij mijn opa op schoot. Volendam – waar nu de FvD en eerder de PVV de meeste stemmen haalden.

Ook hier geldt: de overeenkomsten zijn groter dan de verschillen. In essentie lijken Turken op Volendammers. Zo zijn we allebei schoonmaakfreaks én gemeenschapsmensen. Allebei zijn we dol op muziek en zingen.

We lijken meer op elkaar dan we denken. We hebben meer gesprekken nodig. Kijken we elkaar diep in de ogen, dan kunnen we ook in elkaars ziel kijken, om elkaar uiteindelijk in de armen te vallen.

Share Button