Het maagdenvlies als vleeskeuring voor vrouwen

Yesim Candan RTL Nieuws

In veel culturen en religies is het maagdenvlies essentieel voor het aanzien van de vrouw en haar familie. Het maagdenvlies fungeert als keuring: ben je wel of geen slet geweest? In de documentaire ‘In het huis van mijn vader’ van Fatima Jebil Ouazanni zegt de opa: “Een ontmaagd meisje is als oud voedsel dat niemand wil eten.”

Families die het belangrijk vinden dat vrouwen de eerste keer seks bewaren voor hun huwelijksnacht, kennen het maagdenvlies veel gewicht toe. Als maagd het huwelijk ingaan is niet alleen voorbehouden aan de islamitische cultuur – in Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen en in steden als Hongkong en Singapore is het belangrijk om maagdelijk en rein het huwelijk in te gaan. De maagdenvliesmaffia wil op allerlei manieren families en vrouwen beïnvloeden met hun vrouwonvriendelijke eis.

“De mannen moedigen de bruidegom aan door hem op zijn rug te kloppen wanneer hij zijn huwelijksnacht tegemoet gaat. Met veel bombarie wordt hij naar de bruid gebracht.”

Ik herinner me de Turkse films die ik als kind zag: zowel in drama als in komische films zat vaak een scène met een huwelijksnacht. De mannen moedigen de bruidegom aan door hem op zijn rug te kloppen wanneer hij zijn huwelijksnacht tegemoet gaat. Met veel bombarie wordt hij naar de bruid gebracht.

Intussen wacht de bruid netjes op het bed op de binnenkomst van de man, die het maagdenvlies gaat doorboren. De vrouw in kwestie ziet er doodongelukkig uit. Na de daad laten ze een bebloed laken zien om aan te tonen dat ze echt maagd was. Ze is officieel goedgekeurd.

Stel, je bent geen maagd meer, maar je moet als maagd de huwelijksnacht in om het bloed te kunnen laten zien? In Nederland kun je dan een maagdenvlieshersteloperatie ondergaan. Maar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil dat artsen daarmee stoppen. Dat zegt hij naar aanleiding van een bericht van NOS op 3 over de commerciële markt voor maagdenvlieshersteloperaties. “Je mag van de familiedruk op meisjes geen verdienmodel maken”, zegt de minister.

“De vrouw hoeft tegenover de bruidegom of familie niet te bewijzen dat ze geen ‘slet’  is – de vrouw is niet ondergeschikt aan de man.”

Maagdenvlieshersteloperaties worden uitgevoerd bij vrouwen die tijdens hun huwelijksnacht een onderbroek of laken met bloed willen laten zien. De vrouwen willen dit omdat zij stiekem geen maagd meer zijn. Maar het verhaal van het maagdenvlies is sowieso halve onzin: een klein deel van de vrouwen (een procent of 30) bloedt bij de eerste keer.

Als een vrouw ervoor kiest als maagd de huwelijksnacht in te gaan, is dit haar eigen keuze. Maar ik vind het vrouwonterend om een laken of onderbroek met bloed te moeten laten zien aan anderen. Vleeskeuring doe je in slachthuizen. Wat zich afspeelt in een slaapkamer, gaat niemand wat aan. De klinieken die maagdenvlieshersteloperaties uitvoeren, werken mee aan shaming van vrouwen.

Dat moet ophouden. Het maagdenvlies zegt niets over vrouwen. De vrouw is meer dan een vlies. De vrouw hoeft tegenover de bruidegom of familie niet te bewijzen dat ze geen ‘slet’  is – de vrouw is niet ondergeschikt aan de man. En zonder het maagdenvlies had de man nooit man kunnen worden.

Share Button