Als je niet van mij bent, vermoord ik je

Yesim Candan RTL Nieuws

Humeyra is maar 16 jaar oud geworden, door toedoen van een stalker genaamd Bekir. Meerdere kogels hebben haar van het leven beroofd. Ik lees dat ze 14 jaar was toen ze met hem een relatie kreeg. Hij was destijds dus 29 jaar. Is dat niet strafbaar? Toch hypocriet dat we onze mond vol hebben over kindhuwelijken elders in de wereld, terwijl een relatie met een kind in Nederland dus stiekem best kan. Dit had al niet mogen gebeuren.

Humeyra doet me denken aan de controversiële roman ‘Lolita’ van de Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov. Het gaat over een wetenschapper die continu seksuele gevoelens heeft voor een meisje van 12 jaar. Zijn drang tot het najagen van lustgevoelens gaat uiteindelijk ten koste van het leven van een ander, net als bij Humeyra.

“Stalken gebeurt vaak na een verbroken relatie, waarbij de stalker het slachtoffer in zijn greep wil houden.”

Ik blijf achter met heel veel vragen over haar dood. De week ervoor was Humeyra nog naar de politie gestapt met een foto van Bekir met twee vuurwapens in zijn hand. In totaal zou ze drie keer aangifte hebben gedaan. De politie greep niet in.

Jaarlijks registreert de politie 21.000 gevallen van bedreiging en geweld tegen ex-partners, waarbij 35 moorden worden gepleegd. Stalken gebeurt vaak na een verbroken relatie, waarbij de stalker het slachtoffer in zijn greep wil houden. Maar een stalker kan zich ook een liefdesrelatie inbeelden: stalkers zijn vaak psychisch of emotioneel labiele mensen.

De hashtag #metoo heeft wereldwijd veel aandacht gekregen omdat de seksuele intimidatie en het misbruik van vrouwen moest stoppen. Maar ook stalking verdient aandacht: een hashtag als #youtoo zou de aandacht moeten vestigen op alle vrouwen die last hebben van stalkers die maar doorgaan, soms tot de dood aan toe.

“Een Britse krant schreef dat stalkers net zo moeten worden behandeld als verkrachters en pedofielen.”

We kennen meer gevallen zoals Humeyra. Denk ook aan Linda van der Giesen, een 28-jarige verpleegster die op de parkeerplaats van het ziekenhuis werd doodgeschoten door haar ex. Ook zij deed meerdere meldingen van stalking. Net als Raja Draaisma, die ook door haar ex werd doodgeschoten nadat ze door hem was gestalkt en geïntimideerd.

Dit bewijst waarom stalking serieus moet worden genomen. De Britse krant The Telegraph schreef laatst dat stalkers net zo moeten worden behandeld als verkrachters en pedofielen, en dat ze streng gemonitord zouden moeten worden.

Het is bijna 2019. We zijn met z’n allen bezig met goede voornemens. Laat het een voornemen zijn dat we aangiften voor stalking serieus gaan nemen en dat we allemaal, de politie voorop, meteen hulp bieden. #youtoo: dat kan gaan over jou, over iedere vrouw die last heeft van een stalker. Wat zouden de goede voornemens van Humeyra zijn geweest?

 

Share Button