Kom maar op met die halal kerstboom

Yesim Candan RTL Nieuws

Als kind zat ik op een zwarte lagere school en de leukste periode was eigenlijk de kerstviering. Alle kinderen werden ondergedompeld in een sprookje met heel veel lekkers. Het mooiste verhaal vond ik dat van de drie koningen: ze hadden veel verstand van sterren, en dat ze de toekomst konden voorspellen maakte het helemaal magisch.

“Ik ben dol op kerst, de gezelligheid, goed voor elkaar zijn, de kerstboom en alles eromheen.”

Ik ben dol op kerst, de gezelligheid, goed voor elkaar zijn, de kerstboom en alles eromheen. Zo dacht de Marokkaans-Nederlandse acteur Nasrdin Dchar er ook over. Hij zette een supervrolijke foto van zichzelf met zijn  djellaba en een kerstboom op Instagram. Als reactie van een groep moslims kreeg hij verrassend allemaal bagger over zich heen. Deze mensen hanteren thuis blijkbaar de spreuk ‘twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen’. Terwijl de Koran spreekt over Isa, de zoon van Maryam, de islamitisch-Arabische naam voor Jezus, die genoemd wordt als een belangrijk profeet.

Dus laten we juist blij zijn dat we samen kunnen stilstaan bij deze belangrijke waarden, die zowel in de Bijbel als in de Koran worden verteld. Thuis vierden wij vroeger nooit kerst. Toen ik ouder werd, stimuleerde ik mijn ouders om een kerstboom te kopen. Ook vierde ik kerst met de ouders van mijn Rotterdamse vrienden. Hun huis was zo prachtig versierd: net Buckingham Palace, met Wedgwood-kerstservies, een prachtige tafel – als kind had ik het gevoel dat Queen Elizabeth ieder moment kon binnenlopen. Kerst had altijd iets magisch.

“Mijn lievelingskerstfilm is Scrooge, over die keiharde, gierige zakenman.”

Kerst betekent voor mij ook een periode van bezinning en saamhorigheid, zoals ik dat ook bij het Suikerfeest vier. Mijn lievelingskerstfilm is Scrooge, over die keiharde, gierige zakenman. In de kerstnacht krijgt Scrooge bezoek dat hem lessen leert over de waarde van vrijgevigheid en saamhorigheid. De volgende morgen is de vervelende gierigaard veranderd in een menslievende, vrolijke, gulle baas: hij heeft geleerd om liefde en geld te delen.

Anno 2018 leven in Nederland 980.000 mensen in armoede. Er is veel stille armoede: het is vaak niet zichtbaar dat mensen hun huur niet meer kunnen betalen of dat hun kinderen zonder ontbijt de deur uit moeten. Eén op de 9 kinderen groeit op in armoede. Dit zijn in totaal 277.000 kinderen! Daarbij leven 227.000 huishoudens langdurig onder armoedegrens.

“Kunnen we met kerst niet twee religies met elkaar verbinden door samen te geven?”

Laten wij dat toe? In de islam is het geven van een aalmoes (‘zakat’) één van de vijf pijlers. Met de kerstdagen in aantocht kunnen we misschien, in plaats van andere religies te veroordelen, twee religies met elkaar verbinden door samen te geven. Als je zo graag religieus wilt zijn, laat dan je portemonnee spreken via de aalmoes.

Ook baby Jezus werd verwend door drie koningen van alle huidskleuren. Diversiteit zit in de kerstviering. Hopelijk komt de HEMA of Albert Heijn volgend jaar met een halal kerstboom, zodat we accepteren dat je én moslim bent, én een kerstboom hebt – graag wél met halal ballen.

Share Button