Levenslang voor Tommy

Yesim Candan RTL Nieuws

Veel mensen zijn geraakt door de groepsmarteling in Spijkenisse. We kennen de naam van het slachtoffer: Tommy. Terwijl de namen van de daders onbekend zijn, heeft Tommy levenslang gekregen. Het filmpje waarop hij wordt mishandeld, is honderdduizenden keren bekeken door heel Nederland. Iedereen ziet hoe hij lijdt als aangeschoten wild.

Terwijl hij het bloed van zijn gezicht veegt, geeft hij aan klaar te zijn met de marteling. De belagers gaan door, je hoort Tommy krijsen als een speenvarken. Dan hou ik op met kijken, want ik kan dit geluid niet meer verdragen.

De groep jongeren is blijkbaar wel in staat om dit geluid aan te horen. Hoe komt het dat wij ons in een kolkende massa soms zo anders lijken te gedragen dan individueel? Wat maakt van een brave burger een gevaarlijke hooligan? Of van een intelligente student een relschopper?

“Als ik werd opgewacht of aangevallen, was het mijn beurt om in de ring te vechten.”

De gevechten op mijn basisschool in Rotterdam herinner ik me maar al te goed. Tijdens het buitenspelen werd een kring gevormd zodat je vocht in een soort amfitheater. Als ik werd opgewacht of aangevallen, was het mijn beurt om in de ring te vechten – net als in de film Gladiator met Russell Crowe.

Het ging er hard aan toe. De kinderen om ons heen begonnen te schreeuwen zodat je nog opgefokter werd. Survival of the fittest: alleen wie sterk is, overleeft. Tijdens school en na school werd je continu uitgedaagd als kind.

Wat Tommy is overkomen, zie ik als zinloos geweld. Die term ontstond na de dood van Meindert Tjoelker, in 1997 in Leeuwarden. Lange Frans & Baas B stonden erbij stil in een prachtig lied.

“Tommy zit opgesloten in zijn eigen gevangenis van herinneringen, vernedering en mishandeling.”

Op social media reageren mensen woest op het incident in Spijkenisse. Tommy werd uitgedaagd voor een ‘beef’, een gevecht van één tegen één, maar het was een groep die hem stond op te wachten. De groep tegen Tommy. Wat als het nóg slechter was afgelopen?

Hoe beoordelen we de eventuele straf van de dader(s) tegenover de straf die het slachtoffer krijgt? Het slachtoffer betaalt altijd de hoogste prijs. Tommy liet via social media weten dat het goed met hem gaat. Maar laten we eerlijk zijn: in de ogen van velen zal hij altijd een loser blijven omdat hij zo mishandeld is.

Het filmpje blijft altijd te zien op internet. Tommy zit opgesloten in zijn eigen gevangenis van herinneringen, vernedering en mishandeling. Hij speelt de hoofdrol in zijn eigen versie van Gladiator, waarbij wordt toegekeken hoe iemand wordt vernederd en gemarteld. Doordat de beelden blijven rondgaan en steeds weer worden bekeken, zorgen we er met zijn allen voor dat Tommy levenslang krijgt.

Share Button