(Turks)-Hollandse Nieuwe

Turks Hollandse -nieuwe-Yesim-Candan

“Dé Nederlandse identiteit bestaat niet,” aldus toen nog Prinses Máxima tijdens de presentatie van de ’Identificatie met Nederland’, een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in 2007. “Nederland is te veelzijdig om in één cliché te vatten.” Toch spreekt tien jaar later premier Rutte over ‘de gewone Nederlander’. Maar wie is die gewone Nederlander? Is dat ook de Nederlander met een dubbel paspoort of een bi-culturele achtergrond? Afgelopen week is de discussie hierover weer opgelaaid naar aanleiding van een motie van wantrouwen tegen een aantal bewindspersonen met een meervoudige nationaliteit.

Yesim Candan en Sinan Can, de initiatiefnemers van de video ‘(Turks-)Hollandse Nieuwe’, zetten rolmodellen in om aan te tonen dat de kracht van Nederland juist in de menging van nationaliteiten en culturen zit. ‘De gewone Nederlander’ is inmiddels de generatie voor wie de pluriforme samenleving een vanzelfsprekendheid is. Immers, de helft van de grote steden in Nederland is bicultureel. Zo leven in Nederland bijna 400.000 Turkse Nederlanders die een zeer bewogen jaar hebben gehad. Een jaar waarin loyaliteit centraal stond en hun oorspronkelijke nationaliteit en binding met het herkomstland werd beschouwd als een belemmering voor hun bijdrage aan Nederland.

Uit onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt blijkt dat de positie van jongeren met een niet-Nederlandse afkomst op de arbeidsmarkt slechter is dan die van anderen. Met ‘(Turks-)Hollandse Nieuwe’ hopen Candan en Can biculturele jongeren te inspireren en motiveren. De boodschap is: je biculturaliteit en je meertaligheid is geen handicap, maar een verrijking. Zie het als een privilege dat je kan kiezen. Doe er je voordeel mee! Can: “We willen jongeren laten zien dat zij wel degelijk een kans maken op de arbeidsmarkt en dat ook zij een plek hebben in de toekomst van Nederland. Daarom hebben we gekozen voor rolmodellen: wat zij kunnen, kan jij ook!”

Door deze jongeren niet het voordeel van de twijfel te geven, doen werkgevers niet alleen de nieuwe generatie arbeidskrachten tekort, maar ook zichzelf. Bij een vergrijzende bevolking en groeiende economie wordt het touwtrekken op de arbeidsmarkt. Candan: “Hoe dom is het om talent dat voor het oprapen ligt te laten schieten? We presenteren met deze video Turks-Nederlandse rolmodellen die actief zijn in verschillende branches. Door hen de vraag te stellen: “Wat is er nou Nederlands en wat is er nou Turks aan jou?” willen we werkgevers en de rest van het land laten zien wie ‘de gewone Nederlanders’ anno 2017 zijn en wat hun meerwaarde is.” De tweede film uit de serie van Yesim Candan en Sinan Can “(Marokkaans-)Hollandse Nieuwe” zal Marokkaans-Nederlandse rolmodellen bevatten.

“Ik begrijp een Turk als ik hem in de ogen kijk. En een Nederlander ook. Met een biculturele achtergrond sta je gelijk 1-0 voor.” [Atilay Uslu]

De initiatiefnemers en makers:

Concept: publiciste Yesim Candan en journalist Sinan Can. Beider grootvaders zijn 50 jaar geleden naar Nederland gekomen om hier een bestaan op te bouwen.

Bekijk hier de video (Turks) Hollandse Nieuwe

“Directheid en barmhartigheid.” [Funda Mujde]

De video is tot stand gekomen in samenwerking met filmmakers Eddy Terstall, Meral Muslu, Maria Mok en Ahmet Polat. Het doel van de video is om Nederland de kracht van diversiteit te laten zien en ervaren.

De rolmodellen

·         Sinan Can, Journalist voor de Vrede 2016

·         Orhan Delibas, aka The Turkish Delight, zilveren medaille boksen Olympische Spelen 1992

·         Serdar Gozubuyuk, scheidsrechter, Gouden Kaart 2012

·         Arzu Kökeng, EU Young Journalist Award Netherlands 2006 en genomineerd voor 2016 International Emmy® Kids Awards met de film ‘Dede’ die zij heeft geschreven

·         Deniz Terli, Muuse X Vogue Talents Young Vision Accessories Award 2014

·         Karsu Donmez, Edison Publieksprijs 2016

·        Atilay Uslu, reismanager van het jaar 2013

·         Nazmiye Oral, Gouden Kalf ‘beste actrice televisiedrama’ 2016

·         Murat Isik, Bronzen Uil Publieksprijs 2012 voor zijn roman ‘Verloren Grond’

·         Cigdem Yuksel, Zilveren Camera 2016

·         Funda Mujde, beste vrouwelijke actrice Julia’s Geheim van Hans Hylkema

·         Yesim Candan, Aletta Van Nu prijs 2010

 

Share Button