Aletta van Nu: Yesim Candan

aletta-van-nu-prijs-2010-yesim-candan-828x498

Op 2 december 2010 reikte Aletta (voorloper van Atria) voor het eerst de Aletta van Nu prijs uit. Laamia Elyounoussi en Yesim Candan wonnen samen de prijs, bedoeld voor jonge vrouwen die door hun lef en charisma een rolmodel zijn voor hun omgeving.

‘In beide vrouwen herkennen we een kant van de inspiratiebron Aletta Jacobs’, aldus het juryrapport. Maar hun persoonlijke visie en wat zij te zeggen hebben is natuurlijk minstens zo belangrijk als wat de jury over hen zei.

Wie is Yesim Candan?

Yesim Candan is de oprichtster van Partij Eén, dit is een partij van het nieuwe denken. Zij gelooft in een nieuw politiek denken en de nieuwe generatie. Zij gelooft niet in links of rechts, maar in het ondernemingsschap en idealisme. Haar belangrijkste missie is om mensen echt te verbinden met elkaar. Daarnaast geeft zij lezingen en workshops over diversiteit en inspiratie, ze is verslagvoorzitter en debatleider.

Yesim, denk je dat het winnen van deze prijs jouw werk met Partij Eén zal beïnvloeden?

Ik denk dat deze prijs meer recht doet aan wat ik eigenlijk heb gedaan met Partij Eén, dat is dat we met zijn allen hebben gestreden voor een andere politieke partij. Een nieuwe partij waarbij er een nieuw politiek denken is. Ik geloof niet in links of rechts, ik geloof in ondernemingsschap en idealisme. Ik geloof in een nieuwe generatie, het belangrijkste hierbij vind ik verbinding. Ik wil verandering zien en ik wil heel veel voor elkaar krijgen. Ik wil dat verbinding in Nederland een kernwaarde wordt en ik geloof echt dat dit in Nederland kan.

Belangrijk hierbij is, is dat we tegenstellingen niet benadrukken. Natuurlijk er zijn verschillen, gelukkig! Maar die versschillen moeten we zien als een kracht. Ik ben van mening dat als je iets aandacht geeft, dat het gaat groeien. Daarom leg ik de nadruk op positiviteit. Het gaat zo vaak over wat er allemaal niet goed gaat in de samenleving, dat is ontzettend vermoeiend. Als we ons met zijn allen gaan focussen op hetgeen dat niet goed gaat en de tegenstellingen tussen mensen benadrukken, dan creëer je dat ook. Nu is de tijd om daar uit te komen. Nu kom ik, met Partij Eén, om te laten zien dat het anders kan. We moeten ons concentreren op positiviteit, daar kun je veel meer mee bereiken!

Daarnaast als je kijkt naar waar Aletta voor staat, instituut voor vrouwengeschiedenis, dan hoop ik dat ik met het winnen van deze prijs ook vrouwen kan empoweren. Vrouwen hebben zo’n belangrijke rol in de samenleving. Als moeder, als echtgenoot en daar ben ik mij nu wel bewust van geworden. Toevallig hadden wij op de lijst van partij Eén ook alleen maar vrouwen als kandidaat staan.

Heb je nog tips of een boodschap die je aan vrouwen of nieuwe Aletta’s van Nu wilt uitdragen?

Ik denk dat het belangrijkste is dat je voor de mooiste dingen in het leven het hardst moet vechten. Wat ik veel om mij heen zie, als ik naar mijn generatie kijk, is dat vrouwen ontzettend veel onzekerheden met zich meedragen. Ik zeg dan altijd ‘Het kan veel erger’, want wij hebben het in Nederland zo ontzettend goed en alles wordt geregeld. Als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met Turkije, dan moeten wij zo blij zijn en er iets moois van maken.

Hetgeen wat je hebt, moet je niet voor lief nemen. Je moet blijven vechten voor de dingen die je hebt, voor wie jij bent, hetgeen waar je voor staat, hetgeen waar je in gelooft en de dingen die je nog wilt bereiken. Belangrijk is dat je je realiseert wat je kernwaarden zijn. Je moet daar echt bewust van zijn en er voor gaan. Ook vind ik het belangrijk dat vrouwen authentiek blijven.

Share Button