Nederland, word wakker! Parool 2011

Yesim-Candan-2

Volgens de wereldberoemde Chinees-Amerikaanse  juriste Amy Chua moet een land de knapste koppen ter wereld aantrekken , ongeacht etniciteit, religie of afkomst. Alleen zo  kun je als land het verschil maken.…

In Nederland is het not done om het verschil te maken. We leven in een Calvinistisch land dat talentontwikkeling niet hoog in het vaandel heeft. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Iedereen aan de Hema-worst. Bovendien is er de angst voor de ander, voor het onbekende. Dit remt de economische ontwikkeling van Nederland. We laten ons verlammen door een discussie over dubbele paspoorten in plaats van te kijken naar de mogelijkheden, die mensen met een dubbele nationaliteit bieden.

Zestig procent van de Nederlanders  is tégen een dubbel paspoort. Je moet kiezen, anders ben je niet loyaal aan Nederland. Ik heb twee paspoorten en ga niet kiezen. Je kiest toch ook niet tussen je vader en je moeder? Neem Guus Hiddink, een internationale sportheld en bondscoach van het Turkse nationale voetbalelftal. Eerder trainde hij Australië, Rusland en Zuid-Korea. Niemand die hem lastig valt met vragen over loyaliteitsvraagstukken. Guus Hiddink is een professional, op het veld, met een jasje van het Turks nationaal elftal. En een Nederlands paspoort.

Premier Rutte moet zich schamen dat hij een bewindspersoon met een Nederlands en Zweeds paspoort wel toelaat, terwijl mijn Nederlandse en Turkse paspoort blijkbaar een probleem is.  Hij zou zijn excuses moeten aan bieden aan de eerste generatie gastarbeiders, die in de jaren zestig naar Nederland kwam. Zoals mijn Turkse grootvader die in 1968 zijn geboorteland verliet om in Nederland te werken en een bestaan op te bouwen voor zijn gezin. Deze arbeiders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Er waren geen Nederlanders te vinden om het ondankbare werk te doen. Zijn we dat spontaan vergeten?

Nederland is absoluut een multiculturele samenleving geworden. Met biculturelen zoals ik: hoogopgeleid, midden in de samenleving, ambitieus en met een dochter die tweetalig opgroeit en dat vanzelfsprekend vindt. Ik geloof dat de biculturele generatie nu en in de toekomst Nederland veel gaat brengen. Hoe lang blijven wij nog ‘allochtonen’ volgens het Centraal Bureau voor Statistiek?

Ondertussen klinkt de roep om een immigratiestop. Grenzen dicht! Ik geloof niet in  kansarme immigranten. In werkelijkheid vergrijst Nederland in rap tempo. We hebben Fatima en Achmed hard nodig om onze billen te wassen als we later in een verzorgingshuis zitten. Bovendien, wat is een betere manier om te integreren dan door te werken? Ja,  werken en niet mensen afhankelijk  maken van een systeem, dat mensen lui maakt.

Laat Nederland een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten. Daar krijgt een nieuwkomer die Amerikaan wordt op het hart gedrukt  ‘Please keep your own religion en culture’. Dus ik kan mijn geloof blijven belijden, mijn moedertaal blijven spreken, mijn dochter een Turkse opvoeding geven en onderdeel zijn van de maatschappij. Nederland, word wakker en kijk om je heen in de wereld. Over grenzen heen. Een wereld die, zoals bicultureel Amy Chua al zei, zoveel moois en rijkdom te bieden heeft aan diversiteit. Wees niet bang, angst is een slechte raadgever toch?

 

Share Button