Corendon-baas ‘invloedrijkste Turkse Nederlander’

 

Atilay Uslu is de invloedrijkste Turkse Nederlander. De 46-jarige topman van Corendon heeft met de luchtvaartmaatschappij ‘letterlijk en figuurlijk de verbinding gelegd tussen Nederland en Turkije’.

Atilay Uslu.

Dat is vanmiddag bekend gemaakt in het Rijksmuseum bij de presentatie van de ’50 meest invloedrijke Nederlanders van Turkse origine’. Die lijst is opgesteld naar aanleiding van 50 jaar Turkse immigratie in Nederland en is gemaakt onder leiding van jury met Rijksmuseumdirecteur-directeur Wim Pijbes als voorzitter. De Top 50 wordt aangevoerd door Uslu omdat hij ‘een ondernemer in hart en nieren’ is, begonnen als eigenaar van een shoarmazaak en nu eigenaar van een miljoenenbedrijf. ‘Hij is een rolmodel, niet alleen voor de biculturele samenleving maar ook voor vele Nederlanders’, aldus de jury.

Documentairemaker Meral Uslu. Beeld Joost van den Broek

Lef

De Top 50 van invloedrijkste Turkse Nederlanders telt verder uiteenlopende types als cabaratiere Nilgun Yerli, oud-PvdA-staatssecretaris Nehabat Albayrak (nu Shell), scheidsrechter Serdar Gozubuyuk, schrijver Özcan Akyol en U¿ur Pekdemir, de directeur van de Rabobank Noord-Kennemerland. Het criterium voor de lijst was in hoeverre Turkse Nederlanders ‘verbinding en verandering’ tot stand hebben gebracht.

De initiatiefneemster van de lijst is de 39-jarige publiciste Yesim Candan. Voor haar boek ‘Nederland wordt wakker!” interviewde ze haar opa, die een gezin met zes kinderen achterliet om in Nederland te gaan werken, toen zijn winkel in Turkije failliet ging. ‘Dat is gepaard gegaan met veel verdriet en heimwee. Als kind heb ik dat ook gezien en gevoeld, ook bij mijn ouders. Je denkt dan: ik kan het niet maken om niet succesvol te zijn”. Ze hebben immers al zoveel opgeofferd’, zegt Candan. ‘Daarom stoort het me dat velen minachtend doen over “gastarbeiders. De mensen die naar een ander land verhuizen om hun bestaan op te bouwen zijn eigenlijk echte ondernemers en mensen met lef.’

Verbindingen

De Top 50 van invloedrijkste Turkse Nederlanders moet volgens Candan mensen als haar opa laten zien dat het allemaal niet voor niets is geweest. ‘Immigratie en daarna integratie worden vaak bestempeld als negatief. Ik wil met de lijst laten zien dat er door de immigratie vijftig mensen wonen in Nederland die invloed hebben door hun positie en door de zaken waar ze zich voor inzetten, die verbindingen leggen tussen Nederlanders en Turken. Sommigen op de voorgrond en sommigen op de achtergrond.’

VERANTWOORDING

De ’50 meest invloedrijke Nederlanders van Turkse origine’ is een initiatief van publiciste Yesim Candan, naar aanleiding van 50 jaar Turkse immigratie. De namen voor een groslijst zijn verzameld via interviews, crowdsourcing en via het Turks Academisch Netwerk (Tannet), Hogiaf, NTTF (Netherlands Turkey Friendship Foundation), Turks.nl en Stichting de Nieuwe Generatie.

De Top 50 is samengesteld door een jury onder leiding van Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes. De andere juryleden zijn Eva Hukshorn (ondernemer), Frans Jennekes (hoofd diversiteit van omroep NTR), James Veenhoff (oprichter Amsterdam Fashion Week) en Maritza Russel (directeur/bestuurder van de stichting EZVN (Etnische Zakenvrouwen Nederland)

Juryvoorzitter Wim Pijbes houdt zich al sinds de tijd dat hij directeur was van de Rotterdamse Kunsthal bezig met integratie. Hij begon onder meer een informele “Club van 100′, om multiculturele talenten, onder wie Yesim Candan, op te nemen in de Nederlandse gemeenschap. ‘Die multiculturele elite hebben we nodig, die moet meedoen, en daar de kans voor krijgen’, zegt de Rijksmuseum-directeur.

Volgens Pijbes is het de vraag of zo’n Top 50 van invloedrijkste Turkse Nederlanders wel een goed idee is voor de integratie, net als initiatieven als de Zwarte Zakenvrouw van het jaar. ‘Maar aan de andere kant: het gaat niet goed, er moet iets veranderen. Het is allemaal te gesloten nu’, zegt Pijbes. ‘Mensen zoeken elkaar op, of het nou de Turkse gemeenschap is, of de Surinaamse of Chinese . Dat is menselijk, en geldt ook voor Nederlanders. Maar het is belangrijk dat er een diverse samenleving ontstaat. Dat blijkt ook in de natuur, een veelkleurige habitat is sterker. Daarom moeten de bestaande netwerken opengebroken worden. De mix in Nederland moet beter. Als zo’n lijst daarbij kan helpen, dan doe ik graag mee.’

 DE 50 MEEST INVLOEDRIJKE NEDERLANDERS VAN TURKSE ORIGINE

1. Atilay Uslu, topman Corendon 

Verder, in willekeurige volgorde:

- Emine Bozkurt, oud-Europarlementariër PvdA
- Turgut Torunogullari, oprichter/eigenaar Edelstaal Groep
- Mustafa Ayranci, voorzitter HTIB, Turkse Arbeidersvereniging
- Nehabat Albayrak, vicepresident Communications Shell Nederland
- Ibrahim Atilla, oprichter Atilla Accountancy
- Emin Ates, international manager Ricoh
Nilgun Yerli, cabaretière, schrijver, columniste
- Nazmi Türkkol, advocaat
- Tulay Demir, lobbyist
- Meral Polat, actrice, theatermaakster, zangeres
- Fatma Köser Kaya, oud-Kamerlid D66
- Mustafa Soykan, teamleider Shell Qatar
- Sevil Sariyildiz, hoogleraar TU Delft
- Fikri Calkin, voorzitter Stichting Waterval
- Uzay Kaymak, hoogleraar TU Eindhoven
- Atilla Aytekin, topman Triodor Software
- Famile Arslan, advocaat
- Ugur Pekdemir, directeur Rabobank Noord-Kennemerland
- Ahmet Taskan, algemeen directeur Hogiaf (Turkse werkgeversvereniging)
- Murat Isik, schrijver
- Nazmiye Oral, artiest
- Murat Ersoy, consultant
- Kübra Umar, oogarts
- Funda Müjde, cabaretière, schrijver, coach
- Mehmet Cerit, hoofdredacteur Zaman
- Gürkan Çelik, lector cross-cultureel ondernemerschap
- Melek Usta, CEO Colourful People
- Bercan Günel, headhunter
- Mustafa Sezgin, oprichter Turks.nl
- Adnan Tekin, PvdA-statenlid Noord-Holland
- Ömer Hunkar Ilik, presentator en regisseur
Serdar Gozubuyuk, scheidsrechter
- Serdar Manavoglu, initiatiefnemer Pink Istanbul
- Fidan Ekiz, documentairemaker, tafeldame DWDD
- Özcan Akyol, schrijver
- Gülsah Ercetin, buitenlandredacteur NOS
- Hamit Karakus, directeur Platform 31, oud-wethouder Rotterdam
- Mustafa Saymak, voetballer PEC Zwolle
- Özkan Gölpinar, publicist, lid Raad voor Cultuur
- Karsu Dönmez, jazz-zangeres
- Meral Uslu, documentairemaker
- Coskun Cöruz, directeur Internationaal Centrum Kinderontvoering, oud-Kamerlid CDA
- Senay Özdemir, media-ondernemer
- Sadet Karabulut, Kamerlid SP
- Gökhan Saki, kickbokser
- Kutlay Yagmur, hoogleraar Universiteit Tilburg
- Emre Ünver, PvdA-raadslid Amsterdam
- Ersin Kiris, presentator Keuringsdienst van Waarde
- Vecih Er, vicevoorzitter Hogiaf

Share Button