Je suis HOER

Yesim Candan RTL Nieuws

Als kind maakte ik van dichtbij drugsverslaafde prostituees mee in een achterstandsbuurt van Rotterdam. Het was de normaalste zaak van de wereld dat je naalden en condooms op straat tegenkwam. Deze kwetsbare vrouwen hadden pooiers, die hen op afstand controleerden en commando’s gaven.

“Bedenkt u zich dan tegelijk dat een van deze vrouwen uw dochter, uw zus had kunnen zijn.”

Als kind had ik snel in de gaten dat het niet pluis was omdat de pooiers geweld gebruikten. Ik kreeg er een onveilig gevoel van, want ik zag veel onrecht. Ik kan niet tegen onrecht. Ik zag het verdriet en onmacht in de ogen van de prostituees, als zwerfhonden, op zoek naar een thuis. Nee, voor hun eigen plezier deden ze dit werk niet. Als ik aan de situatie terugdenk krijg ik buikpijn. ‘Wat is er van hen geworden’, vraag ik mij af. Bedenkt u zich dan tegelijk dat een van deze vrouwen uw dochter, uw zus had kunnen zijn.

Deze week stond geweld tegen vrouwen centraal. Tijdens de sintintocht in Eindhoven riepen PSV-supporters ‘stinkhoer’ tegen antizwartepietbetogers. Alsof het niets is. Stinkhoer. Schelden is verbaal geweld. Het viel mij op hoe makkelijk je als vrouw het woord ‘hoer’ naar je hoofd  geslingerd krijgt tijdens je studententijd. De zogenoemde corporale wereld heeft blijkbaar van de moeders en/of vaders geleerd om te schelden naar vrouwen.

“Ik heb nog nooit van een Turkse man ‘hoer’ naar mijn hoofd geslingerd gekregen maar wel van Nederlandse mannen.”

Ouders, we moeten onze zonen opvoeden. We moeten hen zo opvoeden dat schelden naar een vrouw niet geoorloofd is. Ik heb nog nooit van een Turkse man ‘hoer’ naar mijn hoofd geslingerd gekregen maar wel van Nederlandse mannen. Ik ben ooit Joodse hoer genoemd door Amsterdamse studenten omdat ze vroegen of ik een echte bontjas aanhad. Ik wilde hun geen antwoord geven en ze antwoordden met ‘dan ben je dus een Joodse hoer want alleen Joodse hoeren dragen een bontjas’. Zo dan!

Wereldwijd gaat het om één op de drie vrouwen die te maken heeft met geweld, om precies te zijn om één miljard vrouwen dus. Geweld tegen vrouwen staat ook op ons netvlies door de wereldwijd bekende foto van de Iraanse Somayeh Mehri en haar dochter Rana Afghanipour. Moeder en dochter waren door de man des huizes aangevallen met zuur. De foto raakt mij enorm: zij geven elkaar een zoen omdat sinds hun verminking niemand anders hen wil zoenen.

“Hoeveel vrouwen in Nederland hebben niet te maken met uitbuiting en gedwongen prostitutie?”

De Nobelprijs voor Vrede ging dit jaar niet voor niets naar een voorvechter voor vrouwenrechten, de Congolese arts Denis Mukwege.  Een held. In het door hem opgerichte ziekenhuis in Congo behandelt hij slachtoffers van groepsverkrachtingen en seksueel geweld.  25 november is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen.’ We kunnen 8 maart, de Internationale Vrouwendag, niet vieren als er in de wereld één miljard vrouwen zijn die te maken hebben met geweld…

Ook in Nederland is het slecht gesteld als het gaat om geweld tegen vrouwen. Volgens onderzoek van de Fundamental Rights Agency van de EU ligt het percentage vrouwen dat in Nederland te maken heeft met seksueel, fysiek of psychisch geweld op 45 procent. Gemiddeld worden per week 24 aangiften van verkrachting gedaan in Nederland.

Hoeveel vrouwen in Nederland hebben niet te maken met uitbuiting en gedwongen prostitutie? We kennen allemaal de verhalen van paspoorten die worden afgepakt van vrouwen uit het buitenland die hier willen werken. Veel vrouwen zijn daarmee eigenlijk slachtoffer van moderne slavernij.

“Woorden maken meer kapot dan een vrouw lief is.”

Ook hoeren hebben rechten en ‘stinkhoeren’ al helemaal. Echter, de echte stank komt uit de mond van de heren die verbaal geweld gebruiken. We mogen als maatschappij gescheld zoals ‘HOER’ niet accepteren. Niet bij demonstraties, niet op sportvelden, niet op scholen, nergens.

Hoer zijn is een beroep als men hiervoor kiest en als je ertoe gedwongen wordt dan is het moderne slavernij. We moeten met z’n allen onze mond spoelen met zeep als we ‘HOER’ als scheldwoord gebruiken. Woorden maken meer kapot dan een vrouw lief is.

Share Button